Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή


Με αφορμή τις όλο και πιο εμφανείς επιπτώσεις του φαινόμενου του θερμοκηπίου στο κλίμα και την καθημερινή ζωή, το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Εκπ/σης Κυκλάδων, το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπ/σης Κυκλάδων και η μη κυβερνητική οργάνωση ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργάνωσαν με επιτυχία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ερμούπολης την Τρίτη 22 Ιανουαρίου με τίτλο: «Κλιματική αλλαγή: ατομική και συλλογική ευθύνη. Ο ρόλος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» .
Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι κ.κ Χαράλαμπος Κόκκινος(γ.γ Περιφέρειας Ν.Αιγαίου),Φώτης Ξαγοράρης(δήμαρχος Άνω Σύρου),Νίκος Αλμπανόπουλος (πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου δήμου Ερμούπολης) και Κων/νος Ρόκκος (αναπληρωτής διευθυντής εκπ/σης β/θμιας εκπ/σης Κυκλάδων.Ο πρώτος εισηγητής Τάσος Κρομμύδας(Υπεύθυνος ενέργειας οργάνωσης ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS) ανέπτυξε το θέμα: «Κλιματική αλλαγή: αίτια - επιπτώσεις - πολιτικές πρόληψης» ,δίνοντας έμφαση στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς και στις απαραίτητες αλλαγές προτεραιοτήτων που απαιτούνται για μια ουσιαστική μείωση της συμβολής της χώρας μας στην κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της οποίας είναι ήδη εμφανείς: μείωση των βροχοπτώσεων, πιο ευάλωτα οικοσυστήματα, ζημιές στη γεωργία, αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων.Οι επόμενοι τρεις εισηγητές αναφέρθηκαν στις τοπικές πτυχές της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Γιώργος Βακόνδιος (Διευθυντής Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ερμούπολης) ανέπτυξε το θέμα: «Το πρόβλημα της λειψυδρίας και η εξοικονόμηση νερού στις Κυκλάδες» , ο κ. Φώτης Τσαντήλας(ηλεκτρολόγος μηχανικός-Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων) το θέμα «Ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων vs A.Π.E: μύθοι και πραγματικότητα» και η κ. Δάφνη Βέλλη (περιβαλλοντολόγος-Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων) το θέμα «Εξοικονόμηση ενέργειας στις Κυκλάδες: δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης». Τέλος ,στη συμβολή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην ευαισθητοποίηση των μαθητών για την κλιματική αλλαγή αναφέρθηκαν οι επόμενοι εισηγητές Απόστολος Χατζηπαρασκευαίδης (υπεύθυνος τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων) που ανέπτυξε το θέμα «Σχολικές δράσεις για το κλίμα» και Μαρία Σπαρτινού(υπεύθυνη τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων) που ανέπτυξε το θέμα «Η συμβολή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη διαμόρφωση ατομικής ευθύνης για το κλίμα».Η παραπάνω εκδήλωση προέκυψε ως επιστέγασμα της συνεργασίας των Τμημάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων με τη μη κυβερνητική οργάνωση ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, κλιμάκιο της οποίας πρόσφατα πραγματοποίησε σειρά ενημερωτικών παρουσιάσεων σε σχολεία της Σύρου με θέμα το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
ΦΩΤΟ:Στο πάνελ της εκδήλωσης διακρίνονται από αριστερά οι Απόστολος Χατζηπαρασκευαίδης (υπεύθυνος τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων), Μαρία Σπαρτινού(υπεύθυνη τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων) και Τάσος Κρομμύδας(Υπεύθυνος ενέργειας οργάνωσης ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS).

Δεν υπάρχουν σχόλια: