Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΗΛΟΥ(ΤΑΞΗ Δ1) Το δάσος του κυπαρισιού στη Μήλο

Το καλοκαίρι που πέρασε όλα τα παιδιά της τάξης παρακολουθήσαμε με λύπη και θυμό τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τόσα δάση της Ελλάδας.Γι’αυτό αποφασίσαμε φέτος στις ώρες του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης να ασχοληθούμε με το θέμα ΔΑΣΟΣ και ειδικότερα το ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΔΑΣΟΣ που υπάρχει στο νησί μας στην περιοχή Δασίφνου είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό δασικό οικοσύστημα που άξιζε να γνωρίσουμε καλύτερα.
Επίσκεψη στο δάσος κυπαρισσιού
Το δάσος είναι ένα οικοσύστημα . Ανάμεσα στα έμβια (ζώα και φυτά ) και τα άβια (ήλιος ,νερό ,έδαφος …) υπάρχει σχέση το ένα επηρεάζει το άλλο.Στο δάσος υπάρχουν δέντρα όπως το κυπαρίσσι , το φιλίκι η κουμαριά και θάμνοι όπως ο σκίνος ,το κισάρι ,το φρύγανο.Το κυπαρίσσι είναι το κυριότερο δέντρο του δάσους .Είναι δέντρο κωνοφόρο , αιωνόβιο έχει φύλλα βελονοειδή και καρπούς σφαιρικούς που μέσα τους κλείνουν τους σπόρους . .Το ενήλικο δέντρο ρίχνει στο έδαφος τους σπόρους ,έτσι φυτρώνει το νέο δέντρο και το δάσος ξαναγεννιέται. Όταν οι σπόροι πέσουν στο χώμα θα φυτρώσουν πολλά νέα φυτά ,θα ζήσουν όμως μόνο όσα καταφέρουν να φτάσουν στο φως του ήλιου. Τα φυτά ανταγωνίζονται μεταξύ τους .Στη φύση όλα ανακυκλώνονται τα νεκρά κομμάτια των φυτών σαπίζουν και ξαναγίνονται έδαφος.Σε αυτό βοηθούν οι μύκητες τα βρύα και οι λειχήνες που διαλύουν δέντρα και βράχους.Το δάσος με τα φύλλα κάνει το νερό της βροχής να πέφτει απαλά στο έδαφος, οι ρίζες συγκρατούν το έδαφος που απορροφά το νερό της βροχής .Το νερό κυλά πιο ήρεμα δε δημιουργούνται χείμαρροι και χείμαρροι πλημμύρες.
Στο παρελθόν οι άνθρωποι έκαψαν ή εκχέρσωσαν το δάσος που απλωνόταν δεξιά και αριστερά για να καλλιεργήσουν ελιές ή σιτάρι. Τα κατσίκια είναι μεγάλος εχθρός του δάσους γιατί το τρώνε.
Επίσκεψη στο δασονομείο
Το τμήμα μας επισκέφτηκε το Δασονομείο Μήλου.Ο δασονόμος κ. Π. Μαρίνος και ο δασοφύλακας κ. Γ. Σκόνδρας μας υποδέχτηκαν και μας μίλησαν για την υπηρεσία τους. Μάθαμε λοιπόν ότι το Δασονομείο της Μήλου υπάγεται στο Διεύθυνση Δασών της Σύρου , λειτουργεί από το 1993, σ’ αυτό εργάζονται δύο δασονόμοι και ένας δασοφύλακας. Το Δασονομείο είναι υπεύθυνο για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Στη Μήλο υπάρχουν κυρίως δασικές εκτάσεις δηλαδή μέρη με χαμηλά φυτά και θάμνους όπως ασπάλαθους, σκίνους, κ.λ.π. και λίγα δάση δηλ. μέρη με ψηλά δέντρα. Ένα από τα λίγα δάση της Μήλου είναι το δάσος κυπαρισσιού στη περιοχή Δασίφνου. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Μήλου και έχει ιδιαίτερη αξία γιατί δημιουργήθηκε από τη φύση και όχι από τον άνθρωπο.
Το Δασονομείο έχει πολλά τμήματα : το δασικό τμήμα που χαρακτηρίζει αν ένα κομμάτι γης είναι δασικό ή αγροτικό, ανάλογα με τι φυτά έχει , το τμήμα που ασχολείται με το κυνήγι, το τμήμα που λέγεται δημόσιος κατήγορος και ασχολείται με καταγγελίες και μηνύσεις για παρανομίες σχετικά με το δάσος , το τμήμα που ασχολείται με τα δασοτεχνικά έργα ένα τέτοιο έργο είναι το πυροφυλάκιο στο Προφήτη- Ηλία , ένα άλλο έργο είναι η αναδάσωση όπως στις περιοχές Χαλέπα και Τσουβάλα όπου φυτεύτηκαν 20.000 φυτά . Το Δασονομείο είναι μια υπηρεσία που ενδιαφέρεται και προστατεύει το περιβάλλον, δυστυχώς όμως πολλές φορές έρχεται αντιμέτωπη με τον κόσμο όταν γίνονται παρανομίες.
Επίσκεψη στην αποθήκη ξυλείας
Στη αποθήκη ξυλείας ο κύριος Μ. Πουλάκης μας έδειξε διάφορα είδη ξυλείας .Είχαν διαφορετικό μέγεθος και διαφορετικό όνομα ανάλογα με το που τα χρησιμοποιούμε άλλα ήταν σανίδες ,άλλα μαδέρια ,άλλα δοκάρια άλλα τάβλες κ.λ.π. Είδαμε διάφορα είδη ξυλείας όπως ξυλεία για πατώματα ,για έπιπλα, για να αντέχει στο θαλασσινό νερό κ.λ.π. Είδαμε επίσης και προιόντα που φτιάχνονται από μικρότερα ή μεγαλύτερα τρίμματα ξύλου και κόλλα και καταλάβαμε ότι τίποτε δεν πάει χαμένο γιατί το ξύλο είναι πολύ ακριβό και πολύτιμο υλικό.Υπήρχε ξυλεία από χώρες της Αφρικής αυτή είναι η καλύτερη γιατί το ξύλο είναι πιο πυκνό επειδή τα δέντρα μεγαλώνουν χωρίς πολύ νερό. Πολύ καλή επίσης είναι η ξυλεία από τις Σκανδιναβικές χώρες, που είναι πιο πολύ κωνοφόρα δέντρα. Η χειρότερη ξυλεία είναι από την Κίνα γιατί εκεί πέφτουν πολλές βροχές και τα δέντρα μεγαλώνουν γρήγορα έτσι το ξύλο τους δεν είναι γερό. Καταλάβαμε ότι το ξύλο είναι πολύτιμο γι’ αυτό είναι πολύ ακριβό.

ΑΝΝΑ ΣΤΕΦΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: