Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Ενημέρωση για την αειφόρο ανάπτυξη

Το Πρόγραμμα «Αειφόρο Αιγαίο» της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού υλοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης σε ολόκληρο το Αιγαίο στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου για την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς τους ως καθοριστικούς παράγοντες για την ποιότητα ζωής και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου τους.
Μια τέτοια δράση πραγματοποιήθηκε στη Σύρο κατά την σχολική χρονιά που προηγήθηκε. Συγκεκριμένα, επισκεφθήκαμε τα δημοτικά σχολεία του νησιού και μιλήσαμε με τους μαθητές των δυο τελευταίων τάξεων για τα ζητήματα που άπτονται της αειφόρου ανάπτυξης. Η συνάντησή μας ολοκληρώθηκε με την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ της Λ. Καρρά «Φωνή Αιγαίου».
Πέρα από την ευκαιρία που μας δόθηκε για να συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου είχαμε τη χαρά να ανταλλάξουμε απόψεις με τους μαθητές και να αντιληφθούμε τι γνωρίζουν για τα ζητήματα αυτά. Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς διαπιστώσαμε πως η πλειοψηφία των μαθητών είναι αρκετά ενημερωμένη για τους πόρους και τα προβλήματα του νησιού ενώ ακούστηκαν και πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για τις πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν. Πάρα ταύτα, υπάρχει πάντα περιθώριο διαλόγου και ενημέρωσης προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι να ευαισθητοποιούνται σχετικά με την αξία των πόρων του τόπου τους και στη συγκεκριμένη περίπτωση ενός τόσο όμορφου νησιού, όπως η Σύρος.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΙΚΟΥ
Γεωγράφος, ΜΑ Περιβαλλοντολόγος
Πρόγραμμα “Αειφόρο Αιγαίο”
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Τηλ. 210-3225245 εσωτ. 116, fax: 210 3225240
aigaio@ellinikietairia.gr
http://www.diktioaigaiou.gr/, http://www.ellinikietairia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: