Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού (11 Δεκεμβρίου ) τα τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, σε συνεργασία με το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης και το Συνήγορο του Παιδιού, πραγματοποίησαν μια σειρά εκδηλώσεων στη Σύρο σε συνεργασία με τα σχολεία α/θμιας εκπ/σης .
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είχε ως εξής:

1. Δράσεις ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών και μαθητών
(1 – 9 Δεκεμβρίου 2008)

Σε όλα τα σχολεία α/θμιας εκπ/σης της Σύρου οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων και για την Παγκόσμια Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τους υπευθύνους Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Οι μαθητές :
α)Παρακολούθησαν στα σχολεία ταινίες κινουμένων σχέδια παραγωγής UNICEF με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού
β)Συζήτησαν τα δικαιώματα του παιδιού στην τάξη με υλικό που τους
προμήθευσαν τα τμήματα Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ,ο Συνήγορος του Παιδιού και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού γ)Δραστηριοποιήθηκαν γράφοντας, ζωγραφίζοντας, συζητώντας για βιβλία,
σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού και με αναζητήσεις στο διαδίκτυο
δ)Ερεύνησαν ιδιαίτερα την παιδική εργασία στη Σύρο σε παλιότερες εποχές, παίρνοντας συνεντεύξεις από το οικογενειακό και το φιλικό περιβάλλον (παππούδες και γιαγιάδες, γονείς, κλπ) και συγκέντρωσαν στην τάξη παλιές οικογενειακές φωτογραφίες που απεικονίζουν τα παιδιά της Σύρου σε παλιότερες εποχές.

2. Όλες οι τάξεις προσκλήθηκαν από το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης και τα Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων να ετοιμάσουν ένα λεύκωμα-φάκελο με παλιές οικογενειακές φωτογραφίες, που απεικονίζουν τα παιδιά της Σύρου σε παλιότερες εποχές, προκειμένου να το εκθέσουν στο Βιομηχανικό Μουσείο. Επίσης προσκλήθηκαν να συγκεντρώσουν τις προφορικές μαρτυρίες που συνέλεξαν, προκειμένου να συνεργαστούν με το Μουσείο στην έκδοση και παρουσίασή τους. Το Βιομηχανικό Μουσείο και τα Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων θα βραβεύσουν το σχολείο με την πιο δραστήρια συμμετοχή.(Βραβείο καλύτερης συμμετοχής : ένα λάπτοπ ΑCER ).

3.Tα Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας της Α/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων σε συνεργασία με το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης , με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, διοργάνωσαν δημόσια εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Τα δικαιώματα του παιδιού » την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008 στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ερμούπολης. Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν οι :
-Μυρσίνη Ζορμπά (Πρόεδρος Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού)
-Απόστολος Χατζηπαρασκευαίδης ( Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων)
-Μαρία Φωστέρη (Κοινωνική λειτουργός-επιμελήτρια ανηλίκων)
Mετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε διάλογος με το κοινό.

4. Προβολή της ταινίας «Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή».
11 Δεκεμβρίου -Θέατρο Απόλλων


Προβολή της ταινίας «Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή» (2007) της Χάνα Μακμαλμπάφ για τους μαθητές / τριες των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων των δημοτικών σχολείων της Σύρου
(Λίγα λόγια για την υπόθεση της ταινίας: Εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο καθημερινά, πάνε στο σχολείο. Συνήθως είναι μια πολύ απλή διαδικασία όχι όμως για την μικρή Μπαχτάι ,που ζει στο Αφγανιστάν. Στην πολύπαθη αυτή χώρα, ακόμα και η διαδρομή για το σχολείο, μπορεί να εξελιχθεί σε...διαδρομή θανάτου. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το σπίτι της έχει μόλις βομβαρδιστεί αλλά η μικρή Μπαχτάι είναι αποφασισμένη να πάει στο σχολείο. Μετά από πολλούς κόπους, θα αποκτήσει το πολυπόθητο αλλά και απαραίτητο για κάθε μαθητή τετράδιο και θα ξεκινήσει να πάει στο σχολείο.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: