Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

"Ανάγκη δημιουργίας ενός εναλλακτικού σχολείου με οικολογικό προσανατολισμό"

TOY ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΑΤΣΙΔΗ
(Προισταμένου 5ου Γραφείου Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων)

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου « Οι φίλοι του Πρασίνου », του Δήμου Τήνου και του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, στα πλαίσια της «εβδομάδας πρασίνου» με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας (21 Μαρτίου) και τα σχολεία μας συμμετέχουν με κάποιες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα (ομιλίες, δενδροφυτεύσεις, κατασκευές, ζωγραφιές) στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης των αυριανών πολιτών στα προβλήματα του κοινωνικού περιβάλλοντος με στόχο να γίνουν ενεργοί πολίτες και να το προστατεύουν.
Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός εναλλακτικού σχολείου με περιβαλλοντικό- οικολογικό προσανατολισμό. Η διατήρηση και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος έχει γίνει απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας, σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση της αγοράς και οι θυσίες στο βωμό του κέρδους δεν έχουν φραγμούς και όρια, σε μια εποχή που οι πολιτικοί μας αρχίζουν να συζητούν για πράσινη ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα κόβουν παρθένα δάση και δέντρα διακοσίων και πλέον χρόνων για να φτιάξουν χαρτί υγείας και μάλιστα οι φίλοι μας οι Αμερικανοί το θέλουν να έχει εξωτικά σχέδια, να είναι απαλό και λεπτό και να υπάρχει σε αφθονία.
Ως μοναδική ελπίδα προβάλλει η ενεργοποίηση των πολιτών, οι οποίοι με κατάλληλη ενημέρωση και παιδεία θα κληθούν να ανατρέψουν και να αντιστρέψουν όλες τις δυσμενείς συνθήκες και να πρωτοπορήσουν στην προσπάθεια διάσωσης του πλανήτη.
Ζούμε σε έναν τόπο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, τις Κυκλάδες, όπου δημιουργήθηκε ένας πολιτισμός σε αρμονία με τη φύση. Είναι ανάγκη να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε αυτήν την πλούσια φυσική και πολιτισμική μας κληρονομιά.
Χαιρετίζω την προσπάθεια αυτή των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των απλών πολιτών και συγχαίρω τους διοργανωτές (τους φορείς που είχαν την πρωτοβουλία όλων αυτών των δράσεων).

Σημ.:Το παραπάνω κείμενο αποτέλεσε το χαιρετισμό του κ. Πολατσίδη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Εβδομάδας πρασίνου» ,με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας της Δασοπονίας (21 Μαρτίου) ,τις οποίες συνδιοργάνωσαν στις 16 και 17 Μαρτίου στην Τήνο το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων σε συνεργασία με το δήμο Τήνου και το σύλλογο «Οι φίλοι του πρασίνου» , με τη συμμετοχή των σχολείων της Τήνου .

Δεν υπάρχουν σχόλια: