Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Εκδηλώσεις για παιδιά με θέμα το περιβάλλον - Ζάππειο,11-27/9/09

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση του 38ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, όπου οι συνδιοργανωτές (Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου και Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών), ζήτησαν τη συνεργασία του όσον αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της θεματικής έκθεσης με τίτλο «Για ένα πράσινο μέλλον».

Το ΕΚΕΒΙ έχει οργανώσει το περίπτερό του με τρόπο ώστε να προσελκύει άμεσα το παιδικό κοινό στη διάρκεια του φεστιβάλ: μια γωνιά με παιδικά και εφηβικά βιβλία με θέμα το περιβάλλον θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους μικρούς βιβλιόφιλους. Η «Παιδική Βιβλιοθήκη της Οικολογίας» όπως ονομάστηκε, αποτελεί μια φιλόδοξη δράση αφού οι λιλιπούτειοι φίλοι του βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν τις σχετικές εκδόσεις, ενώ παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις (που θα γίνονται τα απογεύματα του Σαββάτου και της Κυριακής) στον χώρο του περιπτέρου του ΕΚΕΒΙ.

Εξάλλου, οι συναντήσεις με τους συγγραφείς και τους εικονογράφους αλλά και οι παρουσιάσεις των βιβλίων θα γίνονται με την εποπτεία των εκδοτών που συμμετέχουν στο φεστιβάλ και με αποκλειστικό θεματικό άξονα το περιβάλλον ούτως ώστε να καλλιεργηθεί στα παιδιά το πνεύμα της προστασίας της φύσης και εν γένει του περιβάλλοντος για το παρόν και το μέλλον.

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι γονείς και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να προμηθεύονται έναν κατάλογο με τα παιδικά κι εφηβικά βιβλία που κυκλοφορούν και σχετίζονται με την προστασία της φύσης και την οικολογική συνείδηση, ο οποίος καταρτίστηκε από το ΕΚΕΒΙ με τη συνεργασία των εκδοτών.



Πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα παιδιά με θέμα το περιβάλλον στο περίπτερο του ΕΚΕΒΙ

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου

18:00-19:00
«Η Βασιλική και η νεράιδα του νερού»
Συνάντηση με τη συγγραφέα Γιώτα Φώτου.
Η Βασιλική αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα! Θα αναγκαστεί να αλλάξει το όνομά της, αν δε συναντήσει τη νεράιδα του νερού, για να πάρει πίσω αυτό που της ανήκει. Πού να τη βρει, όμως; Στο ποτάμι, στη βροχή, στο νερόμυλο ή κάπου αλλού; Ο κύκλος, η χρησιμότητα και η δύναμη του νερού δοσμένα μέσα από μια όμορφη ιστορία που κρατά το ενδιαφέρον ζωντανό ως το τέλος.
Οργάνωση: Εκδόσεις Ψυχογιός

19:00-20:00
«Φυσικά σ’ αγαπώ»
Συνάντηση με τη συγγραφέα και εικονογράφο Σοφία Ζαραμπούκα.
Ένα βιβλίο για τη φύση, το περιβάλλον αλλά και την αγάπη. Πολύ διασκεδαστικό και αρκετά «μυστηριώδες» εισάγει τους μικρούς αναγνώστες στα θέματα της οικολογίας εύκολα, μια και μπλέκονται στις περιπέτειες των δύο ηρώων της ιστορίας. Για όλα θα βρεθεί μια λύση όταν ένας άχαρος, άχρηστος, αχόρταγος και άφιλος θα δοκιμάσει πρώτη φορά ένα φιλί, θα αποκτήσει φίλους.
Οργάνωση: Εκδόσεις Κέδρος

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου

17:00-18:00
«Το συναχωμένο αεροπλανάκι»
Τα παιδιά αναπαριστούν τους ήρωες του παραμυθιού της Μαρίας Γεωργαλά- Καρτούδη. Ζωντανεύουν μικρές σκηνές χρησιμοποιώντας την φαντασία τους και σκηνικά αντικείμενα-παιχνίδια. Συμμετέχοντας ενεργά στην εξέλιξη της ιστορίας, οι μικροί ακροατές μεταφέρονται στο χώρο-χρόνο της μυθοπλασίας και επεξεργάζονται δικές τους εμπειρίες, δημιουργούν και προσεγγίζουν έννοιες όπως οικολογική συνείδηση και ευθύνη, φιλία, συνεργασία, αποδοχή της ιδιαιτερότητας του άλλου. Το θεατρικό παιχνίδι συντονίζει η Άννα Μαυρολέων.
Οργάνωση: Εκδόσεις Κ.Μ. Ζαχαράκης



18:00-19:00
«Ρόμπολο, το προσφυγάκι του δάσους»
Συνάντηση με τη συγγραφέα και εικονογράφο Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου.
Κάποτε ήταν ένα δέντρο ζωντανό και καταπράσινο, ρόμπολο καμαρωτό! Οι άνθρωποι μια μέρα το ‘κοψαν. Δίχως ρίζες, φύλλα και κλαδιά, βρέθηκε στύλος να φωτά σε ξένο τόπο. Το βασανίζει ο πόνος του ξεριζωμού, η νοσταλγία και η ανάγκη για επικοινωνία. Πού και πώς να στεριώσει; Ώσπου μια αμυγδαλιά του κλέβει την καρδιά... Μια τρυφερή ιστορία αγάπης θα ξετυλιχτεί με τη συμμετοχή των παιδιών μέσα από θεατρικό παιχνίδι.
Οργάνωση: Εκδόσεις Άγκυρα

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου

18:00-19:00
«Το δώρο της αγάπης»
Συνάντηση με τη συγγραφέα Πολυξένη Βάκου-Σαλωνίδου.
Είναι η αγάπη στ' αλήθεια παντοδύναμη; Μπορεί όλα να τα πετύχει; Μπορεί να δώσει χαρά όπου υπάρχει λύπη; Μπορεί να φέρει το χαμόγελο όπου υπάρχει δάκρυ; Υπόθεση απλή, ευαίσθητη και βέβαια γεμάτη οικολογική αγάπη, γραμμένη από μία, όπως έχουν δείξει και τα προηγούμενα βιβλία της, φερέλπιδα συγγραφέα για παιδιά.
Οργάνωση: Εκδόσεις Σταμούλης

19:00-20:00
«Μήνυμα σ’ ένα μπουκάλι»
Συνάντηση με τη συγγραφέα και εικονογράφο Γιώργο Μπότσο.
Ο Γιώργος Μπότσος περιμένει τους μικρούς του φίλους για ένα εργαστήριο κόμικς με θέμα οικολογικό εμπνευσμένο από το νέο του βιβλίο.
Οργάνωση: Εκδόσεις Μεταίχμιο

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου

17:00-18:00
«Το λουλούδι»
Ο Μπριγκ είναι ένα αγόρι που ζει σε ένα μικρό γκρίζο δωμάτιο σε μια μεγάλη γκρίζα πόλη. Στη βιβλιοθήκη όπου εργάζεται ανακαλύπτει κάποιο βιβλίο με τη σημείωση «Μην το διαβάσεις» και με την εικόνα ενός παράξενου σχήματος που ονομάζεται «λουλούδι». Δεν μπορεί να αντισταθεί και το παίρνει σπίτι του. Μάταια αναζητά παντού να βρει λουλούδι στην πόλη του. Μια απλή αλλά δυνατή ιστορία για τη χαμένη ομορφιά και την απώλεια του αληθινού νοήματος της ζωής, με σαφείς οικολογικές προεκτάσεις. Θεατρικό παιχνίδι και δραστηριότητες για τα παιδιά.
Οργάνωση: Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

18:00-19:00
«Η μικρή Γοργόνα πώς να ζήσει στο Σκουπιδονήσι;»
Συνάντηση με τους συγγραφείς Βαγγέλη Ηλιόπουλο και Βασιλική Νίκα.
Η Μικρή Γοργόνα, δισέγγονη της γοργόνας του Άντερσεν, πηγαίνει στο μεγάλο γοργονοχορό με την ουρά της γεμάτη σκουπίδια. Όλες οι γοργόνες γελούν μαζί της. Ολόκληρη η Γη κινδυνεύει να γίνει Σκουπιδονήσι. Αποφασίζει τότε να ανέβει στη γη, να μιλήσει στους ανθρώπους και να τους πείσει να μην παράγουν πολλά σκουπίδια, κι όσα σκουπίδια μπορούν να τα ανακυκλώνουν! Αν όμως ερωτευτεί κανένα νεαρό πρίγκιπα; Ε! Θα τον πείσει να αγωνιστεί και αυτός για τη μείωση των σκουπιδιών! Οι συγγραφείς παρουσιάζουν με παιχνίδια ρόλων και δραστηριότητες, για πρώτη φορά, το νέο τους βιβλίο από τη σειρά ΟΙΚΟλογήματα.
Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη




Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου

18:00-19:00
«Σωματοφύλακες της κατσαρόλας»
Συνάντηση με τη συγγραφέα Λένα Τερκεσίδου.
Στο χωριό Μεγαλομπουκιά ο Σάκης Γαλατάκης, η Φρουτένια…. και οι φίλοι τους προετοιμάζονται για να λάβουν μέρος σε μεγάλο διαγωνισμό, που διοργανώνει ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας και Διατροφής, για το ποιος παράγει τις πιο υγιεινές τροφές για τους ανθρώπους. Οι Χημικοχωρίτες όμως με τον Ανθρακόλα και την παρέα του, που χρησιμοποιούν χημικά όπλα, καταστρώνουν ένα φοβερό σχέδιο για να τους εμποδίσουν. Η συγγραφέας Λένα Τερκεσίδου, με την παιδαγωγό-εμψυχώτρια Ία Χρυσανθοπούλου θα γνωρίσουν στα παιδιά το φανταστικό κόσμο των σωματοφυλάκων της κατσαρόλας με διασκεδαστικό θεατρικό παιχνίδι, με πολύ γέλιο και εκπλήξεις.
Οργάνωση: Εκδόσεις Ταξιδευτής

19:00-20:00
«Παραμυθομαγειρική»
Συνάντηση με την Κάρμεν Ρουγγέρη.
Αν προσθέσεις 1kg εμπνευσμένα παραμύθια, 500gr. μοναδικές συνταγές μαγειρικής, 2 κουταλιές του γλυκού τρυφερή εικονογράφηση και πολλά κιλά παιδικής φαντασίας θα έχεις στο τέλος το καλύτερο μίγμα για την πιο επιτυχημένη «Παραμυθομαγειρική». Τέσσερα βιβλία που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους με τον ευρηματικό συνδυασμό παραμυθιών και συνταγών μαγειρικής. Για να μαθαίνουν τα παιδιά να τρώνε όλες τις τροφές με απλό κα διασκεδαστικό τρόπο!
Οργάνωση: Εκδόσεις Ψύχαλου

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου

17:00-18:00
«Τα πικρά δάκρυα ενός σύννεφου»
Συνάντηση με τη συγγραφέα Βούλα Ηλιάδου.
Η συγγραφέας θα μιλήσει στα παιδιά για το παραμύθι της από τη συλλογή «Κάτω από τον ίδιο ουρανό», που έχει θέμα τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τις οδυνηρές επιπτώσεις της στη ζωή των έμβιων όντων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανάγνωση του παραμυθιού.
Οργάνωση: Εκδόσεις Μ. Σιδέρη

18:00-19:00
«Η κυρα-Φύση και ο κακός Ρύπος»
Εκδήλωση βασισμένη στο παραμύθι της Έφης Παπαδοπούλου.
Μια φορά κι έναν καιρό, σε έναν τόπο όμορφο και καθαρό, ζούσε η κυρα-Φύση με τα εφτά παιδάκια της. Η κυρα-Φύση ήταν πολύ όμορφη, ευγενική και πάντα χαρούμενη! Άλλωστε είχε κάθε λόγο! Τα παιδιά της ήταν αγαπημένα και γεμάτα υγεία. Ώσπου μια μέρα... Δραματοποίηση του παραμυθιού από εμψυχωτές θεατρικού παιχνιδιού.
Οργάνωση: Εκδόσεις Λιβάνη

Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική, οι μικροί επισκέπτες μας θα μπορούν στο χώρο της βιβλιοθήκης να καταγράφουν στο βιβλίο «Το πρώτο μου... ημερολόγιο» του Γιώργου Γιαννούση, μία ευχή, μία επιθυμία ή μία πρόταση για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι πέντε πιο πρωτότυπες ιδέες θα πάρουν ως δώρο βιβλία των εκδόσεων Εμπειρία Εκδοτική.


Κατάλογος εκδόσεων παιδικών βιβλίων σε σχέση με το περιβάλλον και την οικολογία
http://www.ekebi.gr/appdata/documents/zappeio_katalogos.pdf

Ημέρες & ώρες λειτουργίας του φεστιβάλ

Δευτέρα-Πέμπτη: 6.00 μ.μ. – 10.30 μ.μ.

Παρασκευή & Σάββατο: 6.00 μ.μ. – 11.00 μ.μ.

Κυριακή: 11.00 π.μ. – 10.30 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: