Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Προσοχή!!! Αλιευτικό…

Η παράνομη αλιεία είναι δυστυχώς ένα φαινόμενο που έχει αρχίσει εδώ και μερικά χρόνια να παίρνει μεγάλες δια-στάσεις. Όλα αυτά γίνονται για χάρη των χρημάτων, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γης τρέφεται από ψάρια και η ζήτηση είναι αυξημένη.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκαλείται από τα μεγάλα αλιευτικά που απλώνουν τα αφρόδιχτά τους με αποτέλεσμα να πιάνονται σε αυτά όχι μόνο τα ψάρια που χρειάζονται, αλλά και άλλα είδη ψαριών που είναι προς εξαφάνιση. Το πιο περιζήτητο αλίευμα είναι ο τόνος. Η υπερβολική αλίευσή του μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση του σε μερικά χρόνια από τώρα. Ο τόνος αποτελεί για ορισμένες χώρες ένα από τα βασικά είδη καθημερινής διατροφής. Η παράνομη αλιεία επηρεάζει όμως και τους μικρότερους ψαράδες οι οποίοι βλέπουν σιγά σιγά τη δουλεία τους να μειώνεται. Οι κυβερνήσεις τις περισσότερες φορές δεν κάνουν τίποτα για να διορθώσουν αυτό το πρόβλημα. Η λύση πρέπει να δοθεί από όλους μας. Όλοι πρέπει να προβληματιστούμε και αν θέλουμε να προστυχεύσουμε τη θάλασσα να οργανωθούμε από τη στεριά. Μια χαρακτηριστική παροιμία που μπορεί να μας διδάξει πολλά λέει τα εξής:
Ήταν κάποτε ένας κάβουρας και ένας ερωδιός. Ο ερωδιός κορόιδευε το καβούρι επειδή ήταν πολύ αργό. Μια μέρα το καβούρι αποφάσισε να του αποδείξει ότι μπορεί να νικήσει τον ερωδιό. Έτσι αποφάσισαν να κάνουν έναν αγώνα δρόμου. Το καβούρι όμως ζήτησε βοήθεια από όλους τους συγγενείς του και σε κάθε στροφή του αγώνα εμφανιζόταν και ένα διαφορετικό καβούρι. Ο ερωδιός πίστεψε έτσι ότι ο κάβουρας ήταν τελικά πιο γρήγορος από τον ίδιο. Αυτό που πέτυχε ο κάβουρας με τη βοήθεια των συγγενών του είναι ένα παράδειγμα για όλους μας: Να ξεχάσουμε τις δια-φορές μας και να εργαστούμε όλοι μαζί. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προστατέψουμε τις θάλασσες! Και όπως χαρα-κτηριστικά λέει και μια κινέζικη παροιμία: Ο καθένας είναι μια σταγόνα, όλοι μαζί είμαστε ένας ωκεανός…
Οι μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄τάξης του Δ.Σ Αντιπάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: