Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Διαμαρτυρία για την αναστολή των δράσεων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Σε επιστολή της προς την υπουργό  Παιδείας η ΠΕΕΚΠΕ αναφέρει:
"Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για αναστολή των προγραμματισμένων δράσεων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς (πλην των ημερησίων εκπαιδευτικών προγραμμάτων) έχει προκαλέσει αναστάτωση και απογοήτευση σε χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς και στις τοπικές κοινωνίες όπου αναπτύσσουν τις δράσεις τους τα Κ.Π.Ε. σε όλη την Ελλάδα.

Τα ΚΠΕ με τις δράσεις τους αποτελούν κύριο μοχλό προώθησης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και η υπολειτουργία και η μη επαρκής χρηματοδότησή τους στη μέση της σχολικής χρονιάς επιφέρει καίριο πλήγμα στο θεσμό της Π.Ε., που εδώ και τριάντα χρόνια μπολιάζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα εισάγοντας στην εκπαιδευτική πράξη ενεργητικές, ομαδοσυνεργατικές και βιωματικές εκπαιδευτικές μεθόδους.

Παράλληλα η μη χρηματοδότηση προγραμμάτων Π.Ε. που υλοποιούνται στα σχολεία μέσω του ΕΣΠΑ και η διαρκής θεσμική υποβάθμιση των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που είναι αποσπασμένοι στις Δ/νσεις Εκπ/σης , καθώς και η χρόνια υπηρεσιακή και οικονομική υποβάθμιση των Υπευθύνων και των μελών των Π.Ο. των ΚΠΕ, δημιουργούν σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα αίσθημα ματαίωσης - απαξίωσης του τεράστιου έργου που συντελείται από μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία με τη στήριξη και καθοδήγηση Υπ. Π.Ε. και ΚΠΕ.

Ζητάμε από το Υπ. Παιδείας

- Τη διαμόρφωση προγράμματος χρηματοδότησης των σχολείων της Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης για την υλοποίηση προγραμμάτων Π.Ε. σε όλη τη διάρκεια της 4ης Προγραμματικής Περιόδου.

- Την άμεση προκήρυξη για την υποβολή των Τεχνικών Δελτίων Έργου των ΚΠΕ με επαρκή χρηματοδότηση για την κάλυψη του συνόλου των δράσεων τους μέχρι το τέλος του ΕΣΠΑ (2007-2013).

- Την ένταξη των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Υπευθύνων ΚΠΕ και Παιδαγωγικών Ομάδων ΚΠΕ στα στελέχη της εκπαίδευσης

Είμαστε στη διάθεσή σας για παραπέρα συζήτηση, γόνιμο διάλογο και στήριξη του σημαντικού και κρίσιμου έργου που έχετε αναλάβει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: