Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Ξεκίνησε η τοποθέτηση μικρών κάδων ανακύκλωσης στο κέντρο της Ερμούπολης

Όπως ίσως σας είναι γνωστό, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Σύρου, έχει δύο κύρια καθήκοντα:


α) Διαχειρίζεται το νέο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που λειτουργεί αποδοτικά από τις 12 Νοεμβρίου 2009, αναβαθμίζοντας το περιβάλλον του νησιού

β) Πραγματοποιεί ανακύκλωση πολλών & διαφορετικών υλικών σε όλο το νησί, έχοντας ως στόχο αφενός την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων του πλανήτη και αφετέρου την επιμήκυνση της ζωής του ΧΥΤΑ (αν πετύχουμε ως νησί σταθερά ανακύκλωση κατ' όγκο 50%, ουσιαστικά θα διπλασιάσουμε τη διάρκεια ζωής του)

Τι έχουμε πετύχει ως τώρα

Ήδη, συλλογικά, πολίτες και φορέας έχουμε πετύχει πολλά: Το πρώτο δίμηνο 2010, ο Φορέας συγκέντρωσε και έστειλε προς διαλογή και αξιοποίηση στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (κατά κύριο λόγο βρίσκονται στην Αττική) 574,5 τόνους υλικών! Ίσως ένα γυμνό νούμερο να μη δίνει ακριβώς την εικόνα του τι έχει επιτευχθεί. Πιο εύγλωττο είναι να πούμε ότι η ποσότητα του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου αναλογεί περίπου σε 24 κιλά ανά κάτοικο ή 12 κιλά ανά κάτοικο το μήνα. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Βύρωνα (πηγή: περιοδικό «Οίκο» Καθημερινής Φεβρουαρίου) που ξεχωρίζει για τις καλές προσπάθειές του στην Αττική, πέτυχε όλο το 2009 10 κιλά ανά κάτοικο, ή λιγότερο από ένα (1) κιλό ανά κάτοικο το μήνα. (Η σύγκριση δεν γίνεται «ανταγωνιστικά» αλλά για να δοθεί ένα μέτρο της επιτυχίας της ανακύκλωσης στη Σύρο. Είναι γνωστό και κατανοητό γιατί στην Αττική, με τις συγκεκριμένες συνθήκες ζωής, η ανακύκλωση είναι πιο δύσκολο να οργανωθεί και να φέρει αποτελέσματα).

Σημαντικό επίσης είναι, ότι η ανακύκλωση που πραγματοποιείται με ευθύνη του Φορέα μας δεν είναι η μόνη στο νησί: Εταιρίες εμπορίας ελαστικών και μπαταριών οχημάτων ανακυκλώνουν σημαντικές ποσότητες προϊόντων, ενώ σχεδόν όλα τα εστιατόρια του νησιού ανακυκλώνουν το μαγειρικό λάδι, τα δε συνεργεία οχημάτων το χρησιμοποιημένο λάδι μηχανής. Οι παραπάνω ποσότητες (τα 12 κιλά ανά κάτοικο ανά μήνα) δεν περιλαμβάνουν αυτή την «ιδιωτική» ανακύκλωση.

Τι ξεκινάμε: Τοποθετούμε μικρότερους κάδους στο κέντρο της Ερμούπολης

Είναι γνωστό ότι οι 49 τριάδες μεγάλων κάδων (147 κάδοι των 2,400 λίτρων έκαστος) έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά της Ερμούπολης και στα χωριά, για πρακτικούς λόγους. Στους στενούς δρόμους του εμπορικού κέντρου και συγκεκριμένων συνοικιών της Ερμούπολης δεν χωρούσαν (ή, και αν ακόμα χωρούσαν, δεν μπορούσε να ελιχθεί για την αποκομιδή το ειδικό γερανοφόρο όχημα). Για το λόγο αυτό, ο Φορέας μας προχώρησε στην προμήθεια 90 μικρότερων κάδων (360 λίτρα έκαστος) και ειδικού μικρού οχήματος για την αποκομιδή. Από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου προχωράμε στη σταδιακή ανάπτυξη 30 τριάδων τέτοιων κάδων κυρίως στο κέντρο της Ερμούπολης.

Οι κάδοι αυτοί ακολουθούν τη μορφή και τον τύπο των μεγάλων, δηλ. είναι και πάλι σε τρία χρώματα

-Κίτρινο για χαρτί (προσοχή, όχι μεγάλα χαρτονένια κουτιά σε αυτούς τους κάδους!)

-Μπλε για γυαλί

-Ασημένιο (γκρίζο) για το πλαστικό, το αλουμίνιο, την τύπου τετραπάκ συσκευασία γάλακτος ή χυμού

Προσοχή όμως: Εκ των πραγμάτων, όπως εξηγήσαμε, οι νέοι κάδοι είναι μικροί, ο δε Φορέας μας (αξιοποιώντας στο έπακρο το περιορισμένο προσωπικό του) δεν μπορεί να τους εκκενώνει συχνότερα από μια φορά την ημέρα. Οπότε, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε καμία περίπτωση οι νέοι κάδοι δεν μπορούν να δεχτούν μεγάλο φορτίο ανακυκλώσιμων. Τοποθετούνται συμπληρωματικά, για τον ηλικιωμένο, για τον πολίτη που δεν έχει όχημα ο ίδιος ή κάποιος γνωστός του, το διαβάτη που κρατά στα χέρια του πχ. ένα μικρό πλαστικό μπουκάλι νερού ή ένα κουτί χυμού. Η παράκληση που κάνουμε προς όλους τους πολίτες, είναι εφόσον έχουν όχημα, εφόσον μπορούν, να εξακολουθήσουν να προωθούν τα ογκώδη ανακυκλώσιμά τους στους μεγάλους κάδους! Αυτό το μήνυμα θα θέλαμε να φτάσει σε κάθε γωνιά, σε κάθε σπίτι, προκειμένου οι νέοι μικροί κάδοι να «λειτουργήσουν» σωστά και να μην ξεχειλίζουν, δίνοντας άσχημη εικόνα.

Είμαστε σίγουροι, ότι το νέο αυτό βήμα που κάνουμε θα αξιοποιηθεί, διευκολύνοντας τους συμπολίτες μας που ανακυκλώνουν και αυξάνοντας τις ποσότητες που συλλέγουμε, με τελικό κερδισμένο το περιβάλλον του νησιού μας.

Νίκος Αλμπανόπουλος


Εκ μέρους του ΔΣ του Φορέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: