Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ECOKIDS 2010 ( ΡΟΔΟΣ, 8 -12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010)

Το Ecokids 2010 είναι πλέον γεγονός! Το μικρό «αδελφάκι» του Ecofilms τις επόμενες μέρες γίνεται 5 χρονών και το γιορτάζει με εκδηλώσεις και προβολές για τους μαθητές της Ρόδου. Πού και πότε; Στο Δημοτικό Θέατρο της Ρόδου και το Ενυδρείο από τη Δευτέρα 8 Μαρτίου μέχρι την Παρασκευή 12 Μαρτίου.

Μία διοργάνωση κατά τη διάρκεια της οποίας παιδιά και έφηβοι αλλά και εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν-δωρεάν-διεθνείς και ελληνικές ταινίες περιβαλλοντικού χαρακτήρα με τη συνοδεία πρωτότυπου υλικού για δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη. Η διοργάνωση, φυσικά, απευθύνεται επίσης σε μαθητές που επισκέπτονται το νησί κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών εκδρομών του Μαρτίου.

Έτσι λοιπόν, περίπου 6.000 μαθητές θα επιλέξουν ανάμεσα σε 15 ταινίες από 11 χώρες εκείνες που ταιριάζουν στα γούστα και τα ενδιαφέροντά τους. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στο ανθρώπινο, φυσικό και κατασκευασμένο περιβάλλον που ζούμε, στο κινούμενο σχέδιο «manga» και τις ταινίες animation που δημιουργήθηκαν από τους φοιτητές του ΤΕΙ Γραφιστικής Αθήνας.

Η προετοιμασία και η ενημέρωση σχετικά με το φεστιβάλ άρχισε από νωρίς και αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη χρονιά, οι εκπαιδευτικοί υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη τη διοργάνωση δημιουργώντας μάλιστα την «ομάδα στήριξης Ecokids», μία συλλογική πρωτοβουλία για την πιο αποτελεσματική διάδοση των δράσεων του Ecokids.

Το Ecokids, όμως, δε μένει μόνο στις προβολές. Εκτός από τις προτάσεις που γίνονται για διάλογο στην τάξη, φέτος, οι διοργανωτές παροτρύνουν τους μαθητές της Ρόδου να συνεργαστούν μαζί τους σε μια ηλεκτρονική έκδοση, παρουσιάζοντας τις εργασίες τους:

• Βγάλε μία φωτογραφία ή ένα βίντεο από το προσωπικό σου περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που σε δυσκολεύει και θα ήθελες να αλλάξει, ή ένα περιβάλλον που θέλεις να μην το ξεχάσεις ποτέ.

• Βγάλε μία φωτογραφία ή ένα βίντεο από κάποιο περιβάλλον της πόλης ή της εξοχής μας που νομίζεις ότι αξίζει να μείνει στη μνήμη των ανθρώπων και είναι χαρακτηριστικό για τη ζωή του τόπου μας.

Δύο εργασίες των μικρών θεατών θα παρουσιαστούν του χρόνου στο Ecokids και μετά θ’ ανέβουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://ecokidsrodos.blogspot.com/ . Στη συνέχεια, θα ζητηθεί η συνεργασία παιδιών και οργανισμών από όλο τον κόσμο για να εξερευνηθούν τα περιβάλλοντα των σημερινών παιδιών παγκόσμια.

Η φιλοσοφία και ο σκοπός του Ecokids

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δήμαρχος Ροδίων Χατζής Χατζηευθυμίου «το Ecokids ξεχωρίζει ανάμεσα στα κινηματογραφικά φεστιβάλ όλου του κόσμου γιατί έχει ένα ειδικό θέμα, το περιβάλλον και οργανώνεται μόνο για μαθητές». Η εμβέλεια του φεστιβάλ είναι τεράστια καθώς «από όλες τις χώρες μας στέλνουν κινηματογραφικές ταινίες και περιμένουν να ακούσουν τις απόψεις των μαθητών του νησιού μας». Στη συνέχεια του λόγου του, προτρέπει τους μαθητές να γνωρίσουν πώς λειτουργεί το ανθρώπινο περιβάλλον και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να το βελτιώσουν: «Συζητήστε με τους φίλους, με τους γονείς και τους δασκάλους σας τις πρωτοβουλίες που μπορείτε να προτείνετε για ένα φροντισμένο περιβάλλον, για πιο καλές ανθρώπινες σχέσεις, για να κάνουμε το νησί μας πιο όμορφο».

Σκοπός και στοίχημα του Ecokids είναι να δώσει μέσα από την κινηματογραφική εικόνα και το λόγο «ερεθίσματα για προβληματισμό για τη φιλία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, τις ανθρώπινες σχέσεις, την επιμονή και την προσπάθεια σε ένα στόχο, το περιβάλλον και τη ζωή. Μέσα από τον όμορφο κόσμο των ταινιών τα παιδιά απελευθερώνουν και προάγουν τη φαντασία τους, ανοίγουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και έτσι γίνονται ικανά να ζήσουν ουσιαστικότερα το παρόν και να υποδεχτούν το μέλλον με θετική διάθεση, με αισιοδοξία και αγωνιστική στάση» σύμφωνα με τον Σχολικό Σύμβουλο Πέτρο Σπανό. Επιπλέον, «τα παιδιά, συμμετέχοντας σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις μαθαίνουν να αγαπούν τoν πολιτισμό και την τέχνη και προβληματίζονται σε θέματα που το σχολείο επιδιώκει να αναδείξει ως σημαντικά στην εκπαιδευτική διαδικασία». Εξίσου ουσιαστική είναι και η συνεισφορά του Ecokids στους εκπαιδευτικούς καθώς τους δίνεται η δυνατότητα «να διευρύνουν τις εκπαιδευτικές τους πρακτικές, εισάγοντας στη σχολική πράξη και δραστηριότητες που εμπλουτίζουν τη σχολική ζωή, τους προσφέρει ευκαιρίες για στοχασμό και αναστοχασμό για το ρόλο τους».

Ο εκπαιδευτικός Πάνος Δρακόπουλος στην προσπάθειά του να τονίσει τη δύναμη της κινηματογραφικής εικόνας φέρνει το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Αλλιώς είναι ακούς για το πρόβλημα έλλειψης του νερού στην Αφρική κι αλλιώς να παρακολουθήσεις βήμα προς βήμα τις προσπάθειες ενός μικρού Αφρικανού να συγκεντρώσει νερό για το σπίτι του και να το μεταφέρει με κόπο και καρτερία στα μέλη της οικογένειάς του. Η δύναμη της εικόνας έχει σαφώς τα αρνητικά της, αλλά εν προκειμένω αποδεικνύεται το αντίθετο, ότι μέσω αυτής γίνεσαι ένας αυτόπτης μάρτυρας σημαντικών στιγμιότυπων της ζωής που σε ενδιαφέρει ή καλείσαι να μελετήσεις».

Το Ecokids, λοιπόν-ξεκινώντας με τις πιο θετικές προοπτικές-είναι εδώ για να δώσει τροφή για προβληματισμό στους μικρούς θεατές του και να διαμορφώσει ανθρώπους με ευαισθησίες, δημιουργικότητα και προπάντων αγάπη για το καλό σινεμά.
Ραντεβού στη Ρόδο!

Το Ecokids αποτελεί πρωτοβουλία των Δήμου Ροδίων Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ροδίων (ΠΟΔΡ) και της εταιρείας Εικόνα & Περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: