Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Τι είναι το νερό;

Τι να είναι άραγε το νερό ;Θα πω εγώ που ξέρω. Ο πλανήτης θα έπρεπε να λέγεται Ωκεανός και όχι γη, καθώς φαίνεται γαλάζιος αφού τα 2/3 της επιφάνειας της γης είναι καλυμμένο με νερό!

Η Γη δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Δεν υπάρχουν προφανείς ενδείξεις ότι το νερό υπήρχε κατά τα πρώτα 800 εκατομμύρια χρόνια.

Το νερό γίνεται να υπάρξει σε τρεις μορφές πάγος-χιόνι, νερό, αέρας-σύννεφα-υδρατμοί. Στερεά μορφή έχει σε θερμοκρασία κάτω από 0 βαθμούς κελσίου , υγρό είναι από 0 έως 100 και αέρια μορφή έχει πάνω από τους 100 βαθμούς κελσίου. Έτσι το νερό έχει το 0 ως σημείο πήξεως (από υγρό σε στερεό ) - τήξεως ( από στερεό σε υγρό) και σημείο βρασμού ( από υγρό σε αέριο) και συμπύκνωσης ( αέριο σε υγρό) . Το νερό επίσης μπορεί να εξατμιστεί , δηλαδή να περάσει να γίνει ατμός σε χαμηλότερη θερμοκρασία όταν ο αέρας παίρνει το επιφανειακό στρώμα του νερού. Το νερό βρίσκεται το 52% των επιφανειακών υδάτων βρίσκεται στις λίμνες, το 1% στα ποτάμια, το 38% υγρασία στο έδαφος,8% στην Ατμόσφαιρα και 1% στους ζωντανούς οργανισμούς.

Από τα συνολικά 1.386 εκατομμύρια κυβικά χλμ. του νερού που υπάρχει στη Γη, περισσότερο από 96% είναι αλμυρό, ενώ το γλυκό αντιστοιχεί σε μόλις 2,6% της συνολικής ποσότητας .Επίσης, το 68% του γλυκού νερού είναι αποθηκευμένο σε μορφή πάγων. Ακόμη, ένα 30% του γλυκού νερού βρίσκεται σε υπόγειους υδροφορείς. Το επιφανειακό γλυκό νερό που βρίσκεται σε ποτάμια και λίμνες είναι λιγότερο από 1% του συνολικού νερού που υπάρχει στον πλανήτη μας. Τα ποτάμια και οι λίμνες λοιπόν αποτελούν τις βασικές πηγές νερού για τις ανάγκες μας.

ΣΕ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ

Το νερό χρησιμεύει σε πάρα πολλά πράγματα. Χρησιμοποιείται αρκετά και ως μέσω παραγωγής ενέργειας την οποία ονομάζουμε υδροηλεκτρική ενέργεια, το νερό για να γίνει ενέργεια αξιοποιείται η ορμή των ποταμών η των χειμάρρων και δημιουργούνται τεχνητές που τις ονομάζουμε <<λεκάνες >>.Στη συνέχεια το νερό αποταμιεύεται σε ταμιευτήρες για μελλοντική χρήση σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για άρδευση-ύδρευση κατά την διάρκεια ξηρών περιόδων.

Το νερό επίσης χρησιμεύει και στον άνθρωπο για τις καθημερινές του ανάγκες, στα ζώα και τα φυτά για να ζήσουν, εάν ο άνθρωπος χάσει το 20% του νερού από το σώμα του κινδυνεύει να πεθάνει.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ζωή στη Γη εξελίχθηκε από μία <<δεξαμενή>> νερού πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Παλιά όταν το όζον δεν υπήρχε στην Γη την προστάτευε το νερό από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, από το νερό εξαρτώνται άμεσα πολλές δραστηριότητές μας. Στη Γεωργία και την κτηνοτροφία το χρησιμοποιούμε σε ποσοστό 69%, για την οικιακή χρήση σε ποσοστό 8% ( το περισσότερο το χρησιμοποιούμε στην τουαλέτα!).

Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Το νερό πρέπει να το προστατεύουμε, να μην το μολύνουμε με σκουπίδια ή με αλλά απορρίμματα πως θα γίνει αυτό ;Δεν θα πετάμε σκουπίδια στα ποτάμια, στις λίμνες κτλ. Και κυρίως αυτά που δεν λιώνουν εύκολα. Όταν περνάμε από μια λίμνη κτλ. κρατώντας χώματα ή ξύλα θα προσέχουμε να μην μας πέσουν κάτω γιατί έτσι όπως βγαίνει έξω η θάλασσα θα τα πάρει μέσα και θα την μολύνει. Ούτε να τα πετάμε πιο μακριά από την θάλασσα γιατί όταν έχει αέρα το νερό βγαίνει έξω και παίρνει σκουπίδια από την άμμο. Αν μολύνουμε το νερό δεν μπορούμε να το πιούμε όχι μόνο εμείς αλλά όλα τα όντα, τα ζώα γιατί αν το πιούμε μπορεί να αρρωστήσουμε και αν δεν έχουν τα δέντρα νερό να πιούν δεν θα έχουμε εμείς οξυγόνο γιατί τα δέντρα θα ξεραθούν. Το νερό όμως μολύνεται πολύ περισσότερο από τα απόβλητα των εργοστασίων που πετάγονται μέσα σε ποτάμια και στη θάλασσα σε μεγάλες ποσότητες. Είναι συνήθως υλικά που δεν μπορούν να καθαριστούν εύκολα από τους ίδιους τους μικροοργανισμούς και έτσι περνάνε από οργανισμό σε οργανισμό φτάνοντας μέχρι τον άνθρωπο και καταστρέφοντας ζωντανούς οργανισμούς. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει τα εργοστάσια να τοποθετούν φίλτρα που θα απογραφούν τα επικίνδυνα υλικά και θα καθαρίζουν το νερό πριν χυθεί μέσα στο ποτάμι. Άλλη πηγή μόλυνσης αποτελεί τα λήμματα από τις αποχετεύσεις που προέρχονται από τα σπίτια. Τα λήμματα αυτά σε φυσιολογικές ποσότητες φιλτράρονται από μικροοργανισμούς που υπάρχουν μέσα στο νερό , αλλά όταν οι ποσότητες που χύνονται είναι πολύ μεγάλες τότε οι μικροοργανισμοί δεν φτάνουν και έτσι το νερό γίνεται βρώμικο. Για να βοηθήσουμε αυτή τη διαδικασία κατασκευάζουμε το κτήρια βιολογικού καθαρισμού.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Αν παρατηρήσει κάποιος τη πορεία του νερού θα διαπιστώσει ότι κάνει συνέχεια ένα κύκλο , γι΄ αυτό και ονομάζεται κύκλος του νερού. Το νερό καθώς εξατμίζεται από τις λίμνες , τα ποτάμια και τη θάλασσα ανεβαίνει, με τη μορφή υδρατμού , ψηλά στην ατμόσφαιρα σχηματίζοντας σύννεφα . Αυτά στη συνέχεια συμπυκνώνονται σχηματίζοντας πιο πυκνά σύννεφα που αργότερα ψύχονται και έτσι δημιουργείται η βροχή , το χιόνι ή το χαλάζι. Το μεγαλύτερο μέρος των βροχών ή των χιονοπτώσεων πέφτουν πάνω στα βουνά οπού συσσωρεύονται και σχηματίζουν ποτάμια. Το μέρος αυτό το ονομάζουμε πηγές του ποταμού. Το νερό συνεχίζει το ταξίδι του μέχρι τη θάλασσα και στη πορεία του μερικές φορές σχηματίζει λίμνες . Μετά εξατμίζεται και πάλι από τον αέρα και τη ζέστη επαναλαμβάνοντας συνεχεία το κύκλο αυτό.



Η Ε΄ τάξη 1/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Οπίσω Μέρους Άνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: