Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Εκπαιδευτικό υλικό για τη βιοποικιλότητα

Στο πλαίσιο του εθνικού δικτύου ΠΕ, «Βιοποικιλότητα - Το εργαστήρι της ζωής» το οποίο ιδρύθηκε το 2003, έχοντας ως συντονιστικό φορέα το ΚΠΕ Καστοριάς, έχει αναπτυχθεί σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό στα θέματα της βιοποικιλότητας, το οποίο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα:

http://kpe-kastor.kas.sch.gr/istoselida-biodiversity/cgomain1.html


Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συντονίσουν δραστηριότητες στο πλαίσιο του 2010 – Παγκόσμιο Έτος για τη Βιοποικιλότητα, όπως έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΚΠΕ Καστοριάς, να ʽεξερευνήσουνʼ και να 'κατεβάσουν' το σχετικό περιεκτικό και πολυσυλλεκτικό υλικό που έχει αναπτύξει το ΚΠΕ.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Σεμινάριο για την ενέργεια (Νέα Κίος,12-13/3/2010)

Το ΚΠΕ Νέας Κίου Αργολίδας διοργανώνει θεματικό Σεμινάριο –Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς των νομών εμβέλειάς του. Το σεμινάριο είναι 2ου επιπέδου και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης με προηγούμενη εμπειρία στην Π.Ε. Το θέμα του σεμιναρίου είναι:
« Ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές και τοπικές κοινωνίες » και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του ΚΠΕ Νέας Κίου την Παρασκευή 12 Μαρτίου , το Σάββατο 13 Μαρτίου και την Κυριακή 14 Μαρτίου 2010.
Τα έξοδα διαμονής, διατροφής και μετακίνησης (με κάθε μεταφορικό μέσο) των εκπ/κων που θα συμμετέχουν στο σεμινάριο θα καλυφθούν από το ΚΠΕ Νέας Κίου.
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να αποστείλουν σχετική αίτηση στο Τμήμα Περιβαλοντικής Εκπ/σης μέχρι και την Πέμπτη  28 Ιανουαρίου 2010.Πληροφορίες 2281079346

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου θα είναι το εξής:


Παρασκευή 12 Μαρτίου

16:00 – 16:30 Εγγραφή – Φάκελοι –Χαιρετισμοί

16:30 – 17:00 Δράσεις και λειτουργία του ΚΠΕ. Υπεύθυνη του ΚΠΕ Νέας Κίου,

Βλάχου- Βρέτου Ειρήνη

17:00 – 17:45 Εισαγωγή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

17:45- 18:30 Αιολικά πάρκα και τοπικές κοινωνίες

Γεωργόπουλος Αυγερινός

18:30 – 18:45 Διάλειμμα

18:45 – 19:30 Εξοικίωση με βασικές αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Διακουμίδου Αναστασία, Φραγκάκης Σταύρος

19:30 – 21:00 Παράλληλα Εργαστήρια:

α) Α/θμια Εκπ/ση: Εργαστήριο: « Παιχνίδια επικοινωνίας»

Στεφανόπουλος Νίκος, Γεωργόπουλος Αυγερινός

β) Β/θμια Εκπ/ση: Εργαστήριο: « Παιχνίδια επικοινωνίας»

Διακουμίδου Αναστασία, Φραγκάκης Σταύρος

21:00 Δείπνο

Σάββατο 13 Μαρτίου (πρωί)

9:00 – 11:30 Παράλληλα εργαστήρια

α) Α/θμια Εκπ/ση: Σχεδιασμός προγράμματος για την ενέργεια,

με τη μέδοδο επίλυσης προβλήματος

Στεφανόπουλος Νίκος, Γεωργόπουλος Αυγερινός

β) Β/θμια Εκπ/ση:

β1) Παιχνίδια ρόλων. Θεωρητικό πλαίσιο. Εφαρμογή στον τομέα της αιολικής ενέργειας.

β2) Σχεδιασμός φύλλου εργασίας για έρευνα πεδίου και περιβαλλοντικό μονοπάτι.

Διακουμίδου Αναστασία, Φραγκάκης Σταύρος

11:30 – 14:00 Επίσκεψη στο πεδίο ( Αιολικό Πάρκο στην περιοχή Αχλαδοκάμπου )

14:00 – 14:30 Επιστροφή

14:30 – 17:30 Γεύμα- ξεκούραση

Σάββατο 13 Μαρτίου (απόγευμα)

17:30 – 19:15 Παράλληλα εργαστήρια

α) Α/θμια Εκπ/ση: Βιωματικό εργαστήρι: «Παιχνίδι ρόλων: Η πόλη των

διλημμάτων»

Στεφανόπουλος Νίκος, Γεωργόπουλος Αυγερινός

β) Β/θμια Εκπ/ση: Βιωματική προσέγγιση της μεθοδολογίας της

πειραματικής έρευνας.

Διακουμίδου Αναστασία, Φραγκάκης Σταύρος

19:15 - 19:30 Διάλειμμα

19:30 - 21:00 α) Α/θμια Εκπ/ση: «Μελετώντας τις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ από

ενεργειακή άποψη (βιοκλιματικός σχεδιασμός- χρήση και σπατάλη

της ενέργειας- προτάσεις εξοικονόμησης)- Παραγωγή φύλλων

εργασίας και εκπαιδευτικού υλικού»

Στεφανόπουλος Νίκος, Γεωργόπουλος Αυγερινός


β) Β/θμια Εκπ/ση: Εργαστήριο: «Εφαρμογή της μεθόδου της

πειραματικής έρευνας στον τομέα της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής»

Διακουμίδου Αναστασία, Φραγκάκης Σταύρος

21:00 Δείπνο

Κυριακή 14 Μαρτίου

9:00 – 11:45 α) Α/θμια Εκπ/ση: Το ερωτηματολόγιο ως εργαλείο αξιολόγησης στην

Π.Ε.

Στεφανόπουλος Νίκος, Γεωργόπουλος Αυγερινός

β) Β/θμια Εκπ/ση:

β1) Έρευνα πεδίου: Κατανάλωση και εξοικονόμηση ενέργειας.

Συσκευές και κατανάλωση.

Β2) Τεχνική της αντιπαράθεσης επιχειρημάτων. «Το παιχνίδι της ενέργειας»

Διακουμίδου Αναστασία, Φραγκάκης Σταύρος

11:45 –12:30 Αξιολόγηση του προγράμματος. Παραλαβή βεβαιώσεων.

12:30 – 13:30 Επίσκεψη και ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο της Νέας Κίου.

13:30 Γεύμα

Λειτουργία Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς


Το Κέντρο Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς-Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου στο Λάππα Αχαΐας, αποτελεί σημείο αναφοράς για το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς (Υγρότοπος Ραμσάρ Διεθνούς Σημασίας, Περιοχή Φύση 2000) και μπορούν να το επισκέπτονται ομάδες μαθητών μέχρι 50 ατόμων, όλων των τάξεων. Οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν σε μια ή περισσότερες από τις παρακάτω δραστηριότητες:

Α. Ενημέρωση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς

Β. Ξενάγηση σε επιλεγμένες και σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές για γνωριμία με το δάσος, τους υγρότοπους, και την παραλιακή ζώνη της προστατευόμενης περιοχής.

Γ. Θεματικές παρουσιάσεις για τις αξίες και λειτουργίες των οικοτόπων που παρατηρούνται στην περιοχή (δάσος, υγρότοποι, αμμόλοφοι) και συνεργασία με το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, για την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

* Για την καλύτερη οργάνωση της επίσκεψης, κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα παρακαλείται να επικοινωνεί εγκαίρως με το Κέντρο Πληροφόρησης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ, μέτρο 2.6 «Προγράμματα Προστασίας Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία δημιούργησε σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, το υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Γνωριμία με τη Φύση της Προστατευόμενης Περιοχής Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς». Πρόκειται για πακέτο εκπαιδευτικού υλικού με δραστηριότητες για τους μαθητές σε φύλλα εργασίας καθώς και πληροφοριακού υλικού για τον εκπαιδευτικό. Το υλικό σχεδιάστηκε ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τάξη για την προετοιμασία των μαθητών και στη συνέχεια στο ύπαιθρο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Εθνικό Πάρκο.
Σας ενημερώνουμε επίσης, ότι στο χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης έχει τοποθετηθεί ειδικός κάδος για τη συλλογή χρησιμοποιημένων μπαταριών. Όσες ομάδες ενδιαφέρονται, μπορούν να συμμετέχουν στην προσπάθεια ανακύκλωσης φέρνοντας εδώ όλα τα είδη μπαταριών (μέχρι 1500 γραμμαρίων), είτε μίας χρήσης είτε επαναφορτιζόμενες.


Ώρες λειτουργίας Κέντρου Πληροφόρησης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς:


Δευτέρα έως Παρασκευή 8:30-15:30  τηλ.2693031939

Δωρεάν δενδρύλλια για δενδροφυτεύσεις



H Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων θα διανείμει δωρεάν δενδρύλλια προς δενδροφύτευση. Τα σχολεία που προτίθενται να πραγματοποιήσουν δενδροφύτευση οφείλουν να ενημερώσουν εγγράφως, σχετικά με την ποσότητα δενδρυλλίων που θα χρειαστούν, μέχρι τις 26/1/2010 το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης, προκειμένου να προωθηθεί το αίτημά τους στη Δ/νση Δασών Κυκλάδων.


Στη συνέχεια, αφού γίνει η παραλαβή των δενδρυλλίων, τα σχολεία σε συνεργασία με τους Δήμους ,θα επιλέξουν κατάλληλους χώρους όπου θα γίνει η δενδροφύτευση από τους μαθητές .

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Συμμετοχή σε σεμινάρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Λαύριο και στα Μέθανα

Tο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης(ΚΠΕ) Λαυρίου πρόκειται να πραγματοποιήσει τριήμερο σεμινάριο με θέμα: «Ενέργεια και κοινωνία» στις 19-21/2/2010. Τα έξοδα εκπαίδευσης, διαμονής και διατροφής των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών θα καλυφθούν από το ΚΠΕ, ενώ τα έξοδα μετακίνησης θα βαρύνουν τους ίδιους. Αιτήσεις συμμετοχής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέχρι τις 28-1-2010.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι το Kέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Τροιζήνας - Μεθάνων διοργανώνει σεμινάριο με θέμα «Γεωθερμία και θερμές πηγές», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 26-27/2/2010.Τα έξοδα μετακίνησης των εκπαιδευτικών βαρύνουν τους ίδιους, ενώ τα έξοδα διατροφής και διαμονής το ΚΠΕ. Αιτήσεις συμμετοχής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέχρι τις 21-1-2010.Θα προηγηθούν οι συνάδελφοι που υλοποιούν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ "Το αειφόρο σχολείο του παρόντος και του μέλλοντος"

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΤΕΑΠΗ και Τμήμα Χημείας), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης, διοργανώνουν το 4ο Πανελλήνιο Συμπόσιο με θέμα «Το αειφόρο σχολείο του παρόντος και του μέλλοντος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 22,23 και 24 Ιανουαρίου 2010 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στην Αθήνα.

Το Συμπόσιο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, όλων των ειδικοτήτων και όλων των βαθμίδων και στους φορείς που με οποιοδήποτε τρόπο ασχολούνται με την Εκπαίδευση για την Αειφορία και σε κάθε ενεργό πολίτη που ενδιαφέρεται για την αειφορία.

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής, την υποβολή ανακοινώσεων και για την παρουσίαση μακετών, παρακαλούμε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, http://www.ellet.gr/ ή να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία του Συμποσίου, κα Ισμήνη Κάβουρα, τηλ. 210-3225245.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συμποσίου : http://www.env-edu.gr/Documents/%CE%A3%CF%85%CE%BC%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF.pdf

Παγκυκλαδικός μαθητικός διαγωνισμός με θέμα : «Το νερό»

Σας ενημερώνουμε ότι το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεών του, διοργανώνει παγκυκλαδικό μαθητικό διαγωνισμό με θέμα : «Το νερό».

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών και περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες:

1.Μαθητές νηπιαγωγείων


(διαγωνισμός ομαδικής εργασίας κολάζ)


2.Μαθητές Α΄ -Β΄ Δημοτικού


(διαγωνισμός ποιήματος)


3. Μαθητές Γ΄-Δ΄ Δημοτικού


(διαγωνισμός ζωγραφικής)


4.Μαθητές Ε΄- ΣΤ΄ Δημοτικού


(διαγωνισμός φωτογραφίας)

Προδιαγραφές συμμετοχών

• Κάθε μαθητής / μαθήτρια μπορεί να συμμετάσχει με ένα ατομικό και ένα ομαδικό έργο.

• Τα έργα των μαθητών θα πρέπει να φέρουν ευδιάκριτα το όνομα του δημιουργού τους.

• Οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι τυπωμένες.

• Τα έργα δεν θα επιστραφούν και οι μαθητές θα πρέπει να κρατήσουν αντίγραφα.

Αποστολή συμμετοχών

Τα έργα των μαθητών μπορούν να αποσταλούν το αργότερο μέχρι και τις 15 Μαΐου 2010 (σφραγίδα ταχυδρομείου), με την ένδειξη «για το μαθητικό διαγωνισμό» στη διεύθυνση:

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΠΕΤΡΟΚΟΚΚΙΝΟΥ 18 ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

84100 ΣΥΡΟΣ


Επιτροπή αξιολόγησης


Στην πενταμελή επιτροπή αξιολόγησης μετέχουν οι:

-Αποστολίδου Ελισάβετ (υπεύθυνη Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων)


-Καπετανάκης Ιωάννης (διευθυντής 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης)


-Μακρουλάκης Μιχάλης (ζωγράφος)


-Παραμυθιώτου Μαρκέλλα (σχολική σύμβουλος προσχολικής αγωγής Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων)


-Ριβέλλης Πλάτων (φωτογράφος-δάσκαλος φωτογραφίας)




Βράβευση


Τα αποσταλέντα έργα θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή και εντός Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού . Τα βραβευμένα έργα θα δημοσιευτούν στο περιοδικό ΟΙΚΟΚΥΚΛΑΔΕΣ (έκδοση του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων), καθώς και στο δικτυακό τόπο του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (www.oikokyklades.blogspot.com). Οι δωροθέτες των βραβείων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Καλούνται οι κ.κ διευθυντές όπως ενημερώσουν σχετικά τους συναδέλφους και τους μαθητές των σχολείων.

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακού Βίντεο με τίτλο: " Ένας πλανήτης - Μια ευκαιρία!

Σας ενημερώνουμε για την παράταση διεξαγωγής του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακού Βίντεο ως τις 30 Απριλίου 2010. Ο διαγωνισμός αυτός συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και την ΕΡΤ Α.Ε. με τίτλο:" «Ένας πλανήτης - Μια ευκαιρία!» και απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, με στόχο την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον. Οι μαθητές θα μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα σκέψεις και ιδέες που αφορούν στο περιβάλλον και στις κλιματικές αλλαγές, αποτυπώνοντας τες σε ταινίες - βίντεο μικρού μήκους.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα διαγωνιστούν σε δύο κατηγορίες: Κατηγορία Α: ταινίες παιδιών ηλικίας από 7 έως 12 ετών και Κατηγορία Β: ταινίες παιδιών και νέων ηλικίας αττό 12 έως και18 ετών.
Συμμετοχή μπορεί να δηλώσουν είτε μεμονωμένοι μαθητές, είτε ομάδες μαθητών υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους. Τα βίντεο δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε διάρκεια τα 5 λεπτά και θα πρέπει να αποσταλούν σε ψηφιακή μορφή (DVD), το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου 2010.

Το υλικό συμμετοχής στο διαγωνισμό θα πρέπει να αποσταλεί ως συστημένο στη διεύθυνση: ΕΡΤ Α.Ε - Μουρούζη και Ρηγίλλης 4, Τ.Κ. 106 74, Αθήνα, σε φάκελο που θα φέρει την ένδειξη «ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΒΙΝΤΕΟ» και θα περιλαμβάνει:

- dvd όπου θα αναγράφεται ο τίτλος της ταινίας,

- η αίτηση συμμετοχής πλήρως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη  και επιπλέον υλικό (εφόσον υπάρχει).

Για την επιλογή των βραβείων και των διακρίσεων θα συσταθεί πενταμελής κριτική επιτροπή, η οποία θα απονείμει: ένα μεγάλο βραβείο (παραγωγή της επόμενης ταινίας του/των βραβευθέντος / ων από την ΕΡΤ), καθώς και δέκα διακρίσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν ειδικό αναμνηστικό πάπυρο για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό. Όλες οι ταινίες που θα διακριθούν, θα προβληθούν από την ΕΡΤ είτε ως αυτόνομη εκπομπή είτε στο πλαίσιο ενημερωτικών / πολιτιστικών εκπομπών της ΕΡΤ, καθώς και από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Οι βραβεύσεις θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που θα διοργανώσει η Ομάδα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ, σε χρόνο και τόπο για τον οποίο θα ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι με προσωπική επικοινωνία.

Για περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις σχετικά με τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, μπορείτε να επικοινωνείτε με την κυρία Λίτσα Καραδήμου, Κέντρο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Πολιτών ΕΡΤ, Τηλ. 210 7407070 ή στα email: keep@ert.gr, eke@ert.gr